Wat is Infocities - Overzicht

* Overzicht * Doelstellingen * Lessen * Het Vervolg *

Deze Web site vat de Haagse projecten van de uitvoerbaarheidsfase van het Infocities project samen. Actuele informatie is te zien op de Europese Infocities site of die van projecten die onder de noemer van Infocities vallen, zoals VirtuHalls. De uitvoerbaarheidsfase duurde van 1997 tot begin 1999. Het Infocities project zelf loopt nog tot 2006.

Al jarenlang heeft de Gemeente Den Haag een rol in een overlegforum van Europese steden die iets doen met telematica. Dat overlegforum heet Telecities. En het is nu Telecities geweest dat aan de Gemeente Den Haag heeft gevraagd om iets te ontwikkelen in het kader TEN Telecom. Dat is het programma van de Europese Commissie over trans-europese netwerken (Trans European Telecommunications Networks). In TEN Telecom gaat het erom de behoefte aan te pakken voor telecommunicatie-infrastructuren en -diensten in de context van een concurrerende markt. De Commissie zag vooral een gebrek aan concrete zichtbare toepassingen in het algemeen belang, toegespitst op burgers en midden- en kleinbedrijf.

De deelnemende stedenVan de 17 steden en regio's in Infocities hebben er 8 (Den Haag, Antwerpen, Barcelona, Bologna, Helsinki, Luik, Manchester en Nice) zogenaamde kandidaat-toepassingen uitgetest. Behalve 17 steden deden er ook nog 35 onderwijsinstellingen, vrijwilligersorganisaties, middelgrote en kleine bedrijven, en grote ondernemingen mee.

De Haagse projectpartners waren:

  • Gemeente Den Haag
  • Casema
  • Infothuis
  • KPN-Telecom/Unisource

Gedurende de periode 1997-1999 hebben een veelheid aan andere bedrijven en organisaties uit de regio meegedaan om de toepassingen tot een succes te maken.

(top)