Wat is Infocities - Het Vervolg

* Overzicht * Doelstellingen * Lessen * Het Vervolg *

Het Glazen Stadhuis

'Het Glazen Stadhuis' maakt de dienstverlening van de gemeente Den Haag klantvriendelijker, het doen en laten van gemeente en gemeentebestuur inzichtelijk en alle openbare informatie toegankelijk voor de inwoners van Den Haag en omgeving. De gemeente maakt daarvoor gebruik van de nieuwste Informatica- en Communicatietechnologie (ICT). Bestaande initiatieven worden uitgewerkt en nieuwe toepassingen gestimuleerd. Zo wordt de gemeentelijke website www.denhaag.nl uitgebreid en verbeterd en is in oktober 1999 het gemeentelijk Intranet gestart: een kleinschalig Internet voor iedereen die bij de gemeente werkt.
De verbeterde en uitgebreide gemeentelijke website www.denhaag.nl is vanaf 15 april 2000 door iedereen op het internet op te vragen.

Het wordt voor de inwoners van Den Haag steeds gemakkelijker om hun gemeente te benaderen voor allerlei diensten en producten, maar ook voor informatie en inzicht in wat de gemeente doet en laat.
In de loop van de komende paar jaren kunnen alle Hagenaars paspoorten, vergunningen en uittreksels vanuit de huiskamer aanvragen en betalen. En ook wordt het mogelijk om vanachter de PC of TV (en druktoetstelefoon)bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting te laten uitrekenen. Mensen kunnen voortaan kiezen of ze naar het stadhuis toe willen gaan, of dat ze hun zaken liever vanuit de luie stoel regelen op www.denhaag.nl. Groot voordeel is dat mensen met ingewikkelde vragen, waar meerdere gemeentelijke diensten aan te pas moeten komen, snel één antwoord kunnen krijgen. En www.denhaag.nl geeft meer mogelijkheden, bijvoorbeeld via e-mail vragen stellen aan gemeentebestuurders en interactief discussieren over wijk- en gemeentezaken. Tot slot houdt www.denhaag.nl Hagenaars met actuele nieuwsberichten op de hoogte van alles wat er in hun stad gebeurt en gaat gebeuren.

Daarnaast zal bijna alle in het stadhuis beschikbare openbare informatie gemakkelijk toegankelijk worden en zullen beleidsstukken en plannen in te zien zijn. Bovendien kunnen mensen de behandeling van hun aanvragen, verzoeken of klachten volgen en zien wie waarmee bezig is en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Het is de bedoeling dat dit alles uiterlijk in 2004 realiteit is.

Het Glazen Stadhuis (onder andere de stedelijke website www.denhaag.nl) moet de interactie tussen gemeentebestuurders en inwoners levendiger en de stedelijke dienstverlening gebruikersvriendelijker maken. En onder andere door regelmatig elektronische opiniepeilingen en enquêtes te houden, wil de gemeente haar inwoners beter leren kennen en meer bij het stedelijk beleid betrekken.

Acrobat Reader versie Projectplan Glazen Stadhuis, raadsvoorstel rv 258 (1999) (30 kb)

Om deze tekst te lezen heeft u de (gratis) Adobe Acrobat Reader nodig. Acrobat PDF is een wereldstandaard om documenten uit te kunnen wisselen, en de bijbehorende software staat waarschijnlijk al op uw computer. Zo niet, dan kunt u het programma hier downloaden:

Get Acrobat Reader

klik hier om meer over Residentie.net te lezen.

klik hier voor de context, de Haagse 'de I-Visie'.

(top)

klik hier om terug te gaan naar de pagina "Infocities: Het Vervolg"